Recipes/Retete

Cafeaua turceasca

Cafeaua turcească, care ocupă un loc important în cultura turcilor încă din secolul al XI-lea, este servită după ce trece prin procese de prăjire, răcire, măcinare și preparare. Este foarte important să consumi cafea turcească proaspătă, mai ales datorită gustului și aromei. În trecut, cafeaua, cunoscută prin termenul cafea amară, era obținută prin fierberea boabelor de cafea prăjite, cele mai închise la culoare în cezves (ibric), pentru o lungă perioadă de timp și era consumată dintr-o singură înghițitură și fără zahăr.
Cafeaua a ocupat locul unui mijloc de conversație în cultura turcă:
„Inima mea nu vrea cafea sau cafenele, inima mea vrea un prieten, cafeaua e doar o scuză. (vorbă din popor)

Modul de prezentare a cafelei ocupa un loc important în cultura turcească. Prezentarea cafelei este un indicator al valorii, dragostei și respectului arătate unui oaspete. Ceașca de cafea este cel mai important element vizual, în timpul prezentării. În trecut ceștile nu aveau mânere și de aceea erau folosite prin plasarea lor într-o mânecă de lemn, corn sau metal pentru ca apa fiartă să nu ardă mâinile celor care o serveau.

Ingrediente:

  • 1 ceasca cu apa
  • 1 lingura de cafea
  • 1/8 lingurita de cardamom macinat
  • zahar (optional)

Modul de preparare:

Intr-un ibric, puneti la foc apa si zaharul. Cand apa fierbe, inlaturati ibricul de pe aragaz si adaugati cafeaua si cardamom. Puneti din nou la foc ibricul si lasati la fiert, apoi inlaturati de pe aragaz in momentul in care cafeaua face spuma. Repetati procesul, dupa care turnati intr-o ceasca si lasati cateva minute pentru a se decanta.

Savurati cu placere!